Luister iedere vrijdag van 15.00 tot 16.00 naar De Kunst op Salto StadsFM

Met(h)amuziek: Onderweg

Deze week weer in het nieuws: conflicterende belangen en de kinderen van die rekening die letterlijk tussen de wal en het schip vielen. En verdronken.
De Libiërs, die ingehuurd werden door “Europa” om te beletten dat vluchtelingen de oversteek naar Europa kunnen maken én een partij die humanitaire hulp biedt en juist die mensen wil helpen veilig naar Europa te komen. Hartverscheurende taferelen weer.

Het blijft maar doorgaan en het zal alleen maar erger worden zo lang er ter plekke niets aan gedaan wordt.
Het zal blijven doorgaan zolang een continent alleen maar beroofd wordt van grondstoffen zonder dat de bevolking daar zelf van kan meeprofiteren. Waardoor er een hogere levensstandaard zou kunnen ontstaan en mensen er niet meer over zullen hoeven peinzen om weg te gaan. Oost west thuis best, tenslotte.
Het zal blijven doorgaan omdat er alsmaar hevige strijd ontstaat over grondgebied, religie en/of olie. Resulterend in vreselijke oorlogen, waaruit elk weldenkend mens het vege lijf zou willen redden. Beloofde Land.

Voor veel van die mensen op drift is Groot Brittannië, vanwege een ruimhartiger toelatingsbeleid dan Frankrijk, het Beloofde Land. Daar te geraken was en is echter niet eenvoudig. Aldus ontstond de ”Jungle van Calais”: een volledig uit de hand gelopen opeenhoping van vluchtelingen, wachtend op dé kans om te kunnen ontsnappen naar de overkant, die vanuit Calais ogenschijnlijk onder handbereik is. Op weg naar het ‘paradijs’, verborgen in of onder vrachtwagens of in containers.
Een gigantische bidonville ontstond daar bij Calais, een  onbeheersbaar uitdijend vluchtelingendorp met eigen regels en eigen voorzieningen.

Dit werd echter vorig jaar hardvochtig ontruimd, met de grond gelijk gebulldozerd door de Fransen. Zonder een andere oplossing te bieden, zodat er nu weer telkens nieuwe ‘jungletjes’ ontstaan, die net zo hard elke keer weer met de grond gelijk gemaakt worden. Grimmige kat en muisspelletjes. De mensen leven en slapen nu in bosjes, onder viaducten en waar al niet. Die bulldozer je niet weg. Mensonterende toestanden. Een schandvlek op onze “beschaving”.

One Night Standfilm: “Jungle”.

Het tweede onderwerp van dit uur DeKunst met Fabiola Veerman is de film “Jungle” over die jungle bij Calais van Hetty de Kruijff, die vanavond uitgezonden wordt op NPO3 om 21.20 uur.
De muziek rond dit onderwerp is opgenomen in de toen nog niet weggebulldozerde Jungle, waar jonge Britse beroepsmusici onder de vluchtelingen naar muzikanten zochten om samen mee te musiceren om ze zo even een ander perspectief te kunnen bieden dan de grimmige alledaagse werkelijkheid.
De eerste track wordt gezongen door Syriër Mohealdeen, van huis uit kleermaker en gezegend met een mooie stem. Mede-Junglebewoner Ismael op de darbuka, verder ene Louai op de neh en ene Roskar op oud. De laatsten twee musici zijn Syriërs die kennelijk de oversteek al succesvol gemaakt hebben want “from Londen”.

Op de tweede track Khandahar spelen de Britten, het ”Jungle Collective”, samen met allerlei musici uit de Jungle, waaronder 2 zusjes uit Afghanistan, 9 en 12 jaar oud, een jonge Afghaanse zanger, twee Koerden en een ‘Jungle Koor’ gevormd door mensen uit Soedan, Eritreia, Afghanistan en Koerdistan.
Het project heette “The Calais Sessions” en geld dat ermee verdiend werd (cd- en trackverkoop) stroomde rechtstreeks naar de Jungle- musici en welzijnsorganisaties die daar werkzaam waren.

Zwervende vreemdeling.

Als laatste track koos ik, om voor de hand liggende redenen, de Amerikaanse traditional “Wayfairing stranger”, dat u waarschijnlijk kent in de uitvoering door Johnny Cash. Dat hier onwaarschijnlijk mooi gezongen wordt door de al even onwaarschijnlijk mooie Rhiannon Giddens. Some people have it all!

Meer verhalen over muziek in Metha’s Muziek

Volgende Post

Vorige Post

Laat een reactie achter

© 2020 De Kunst

Thema door Anders Norén