Luister iedere vrijdag van 15.00 tot 16.00 naar De Kunst op Salto StadsFM

Met(h)amuziek: Ethisch profileren graag

Profileren: “zich een eigen, karakteristiek uiterlijk of imago aanmeten of een uitgesproken mening er op nahouden” zegt het woordenboek.
Zich ethnisch profileren zou dan iets positiefs kunnen zijn, zou je denken, als je zo’n term voor het eerst hoort. Iemand die zijn Surinaamse, Nederlandse, Marokkaanse of Ghanese roots voor het voetlicht brengt. Om te laten zien hoe uniek, mooi, bijzonder die culturen zijn.Naïef naïef! Laat het maar aan politici en ambtenaren over om iets, dat niet mooi en zelfs bedenkelijk is, iets waar eigenlijk een luchtje aan zit, te verpakken in wollig taalgebruik, waardoor er op het eerste gezicht niets mee aan de hand lijkt. Dure woorden, strik erom, klaar. Geen vuiltje aan de lucht, meneer. Asielzoekers… die kunnen zoeken tot ze een ons wegen want niet asielkrijgers. Medelanders… toch net effe wat anders, minder, dan Nederlanders.
Etnisch profileren, ach, zo’n vaart loopt dat niet, die twee woorden.
Versluieren maar, jongens.
Helaas kwamen we erachter waar ethnisch profileren voor staat. Eerst schieten dan luisteren. Nek klemmen tot de dood er op volgt.
Niet omdat je verkeersregels overtreedt, maar omdat je in een dure auto rijdt, die je nooit eerlijk verdiend kan hebben word je aangehouden. Niet omdat de lelijkheid van zo’n auto een affront vormt voor het oog -naar mijn mening-  maar omdat die kar vast met drugsgeld verdiend is. Dus de chauffeur wel eens crimineel zou kunnen zijn. Omdat hij een donkere huid heeft. Enzovoorts enzoverder.

Uitgevonden, waar anders, in de U.S.A. en tegenwoordig weer met dodelijke regelmaat toegepast. Daar noemen ze het dan ook onverbloemd: ‘racial profiling’. Een systeem dat teruggaat op de tijd van slavernij. Elke slaaf moest te allen tijde gecorrigeerd kunnen worden, of hij schuldig ergens aan was of niet, daarom werd voor het ‘gemak’ van de overheersers de hele groep dezelfde karakteristieken toebedacht. Geen fraaie karakteristieken uiteraard. Waardoor ze rechteloos waren en men ze zo maar kon straffen.

Je zou denken dat onze ‘beschaving’ zo ondertussen verder gekomen was dan dit soort barbarij. Maar nee.

“F*ck the police” is een voorstelling die Raymi Sambo maakte, die deze tunnelvisie bij sommige overheidsmensen, politie zo u wilt, aan de kaak wil stellen. Hij komt het toelichten bij Fabiola vanmiddag.“Fuck the police”, de eerste track dit uur, is de vuist in het gezicht van de Amerikaanse politie van Niggaz With Attitude, straight outta Compton, L.A. Zij waren de politiek geëngageerde tak van de ‘gangsta rap’, die toen furore maakte. Vrouwonvriendelijke teksten, het ophemelen van drugsgebruik en -handel, het blingbling etaleren van de poen die je daarmee verdiende waren karakteristieken in de teksten van de ‘gangsta rap’. N.W.A. hadden een fellere, politieke boodschap, waaronder het aanklagen van de politie voor het racial profiling, dat die in praktijk brachten. N.W.A hadden in Dr. Dre een man die hun raps van innovatieve, omineuze soundtracks voorzag, die veel weerklank vonden bij zowel zwart als, merkwaardig maar waar, wit Amerika wat maakte dat hun album “Straight outta Compton” hoog op de (witte) hitlijsten eindigde.

“Sandra’s smile”, de tweede track dit uur, is Devonté Hynes’ (Blood Orange) eerbetoon aan alle mensen die slachtoffer zijn geworden van ‘racial profiling’. Sandra Bland is de vrouw die dood in een cel aangetroffen werd in Texas na daar ‘hardhandig’ in geworpen te zijn na een simpele verkeersovertreding. Maar ook een hommage aan de moeders die achterbleven nadat hun kinderen door bruut politiegeweld omgekomen waren.

Kendrick Lamarr sluit het onderwerp af met het ongelooflijke “The blacker the berry”, een ongemeen woedende aanklacht tegen racisme. Wat een tekst! En wat vreselijk dat hij die anno 2015 nog moest schrijven- naar aanleiding van Trayvon Martins dood in 2012. Een klein vreselijk onderdeel van een groot, bruut, onmenselijk systeem. Dat misschien nog wel meedogenlozer zal worden naarmate de  meerderheid (wit) minderheid wordt.

Naschrift:
Laten we de andere kant ook niet uit het oog verliezen: er zijn gelukkig meer goede politiemensen dan degenen die hun boekje ver te buiten gaan. Mensen die eerlijk en nauwgezet en humaan optreden. Waar je nooit iets van hoort want het zijn ook hier weer de rotte appels die de aandacht opeisen.

Meer muziekverhalen in Metha’s Muziek.

 

Volgende Post

Vorige Post

Laat een reactie achter

© 2020 De Kunst

Thema door Anders Norén