Luister iedere vrijdag van 15.00 tot 16.00 naar De Kunst op Salto StadsFM

Met(h)amuziek: Doe de dab!

Ntjam Rosie zingt vanmiddag live twee nummers van haar nieuwe album “Breaking cycles”. Ntjam Rosie is geboren in Kameroen en kwam op haar negende jaar naar Nederland en heeft hier een bloeiende zangcarrière opgebouwd.

Kameroen. Krabt u zich ook even achter de oren, net als ik deed? Waar ligt Kameroen ook alweer precies? Wij doen altijd laatdunkend over Amerikanen, die steevast Kopenhagen als Nederlands hoofdstad benoemen maar hoe staat het eigenlijk met onze eigen topografische kennis?

Afbeeldingsresultaat voor hoe gek ben jij quiz
Ongetwijfeld bezondigt u zich net als ik ook wel eens aan de volslagen onzinnige maar vreemd genoeg haast onweerstaanbare testjes op Facebook. U weet wel: “Welke filosoof bent u?”. “Welk dier bent u?”. “Welke filmster bent u?” “Hoe gek bent u?”
Testjes, die echt slaan als jeweetwel op jeweetwel maar die slinks verleiden omdat ze, handig gemaakt, altijd op glibberige wijze je ego weten te strelen. Zó, dat je ze ook nog deelt met ‘vrienden’. En dat die ‘vrienden’ dan denken: oh , ik wil ook zo’ n leuke filosoof zijn. En zo, gelijmd met onzin, verspreiden zich cookies als een inktvlek en geven we totaal onbekenden toegang tot onze ‘vriendenlijst’ en onze gegevens.Afbeeldingsresultaat voor african countries testOnlangs kwam er weer ’n test langs, nu eens een zinnige. Eentje, waarmee je kon meten hoeveel landen je correct kon plaatsen in west Afrika. Dat viel me eerlijk gezegd mee, al moet ik bekennen dat deductie- en gokfactoren een woordje mee spraken. Alles goed. Maar Kameroen zat er dan ook niet bij.

Kameroen. Ligt in het oksel van de ”Goudkust” van west Afrika, naast Nigeria. U snapt het “goud” in goudkust. Het goud was zwart. En dat bloedgeld vloeide rijkelijk terug in Europese zakken.
De “gouden bocht” aan de Herengracht Amsterdam als cynische echo van die bocht in Afrika.
Kameroen, eerst in Portugese (door hen “Camarões” genoemd naar de grote garnalen die ze daar vingen) en in Duitse, vervolgens  in Engelse en Franse grijpgrage handen gevallen. In 1961 een onafhankelijke republiek geworden van vrij stabiel democratie-achtig model.

In dit uur van DeKunst Met Fabiola Veerman behalve de muziek van Ntjam Rosie ook muziek uit Kameroen. De muziek van Kameroen heeft behalve Manu Dibango (Soul Makossa) nauwelijks grote internationale artiesten voortgebracht.
Afbeeldingsresultaat voor richard BonaWel dus de prachtige gloedvolle stem van Richard Bona. De man gezegend met de naam Bona Pinder Yayumayalolo, wiens grootvader griot was en wiens moeder ook zong, bouwde als kind al zijn eigen instrumenten en speelde op de balafon. Op zijn elfde ging hij op een echte gitaar spelen. Zijn talent was evident, hij werd al snel uitgenodigd op festivals en partijen.
Doordat hij Jaco Pastorius hoorde is hij basgitaar gaan spelen. Hij kon op gegeven moment gaan studeren in Duitsland en Frankrijk en zo rolde hij de westerse jazzwereld in. Hij is van ver gekomen en kwam ver: toerde met Pat Metheny en de Jaco Pastorius Big Band en vervulde een professoraat ‘Jazz Music’ aan de New York University.

De songs nummer twee en drie, Tenor en Reniss zijn van een beduidend jongere Kameroense generatie, Generation Now.

Afbeeldingsresultaat voor tenor do the dabTenor, ook wel luisterend naar Mr Le Fiang Le way Le Yamo,  rapt over opgewonden electronica het pan-Afrikaanse, urban klinkende “Do le dab”. Verstaan doe ik de man slecht, hij rapt in een Frans patois met een gouden rappers grill over zijn tanden, wat het geheel er niet verstaanbaarder opmaakt. Het klinkt echter lekker energiek en hip en gaat over de hiphop-dab.
Afbeeldingsresultaat voor remiss la sauceReniss met “(Touche pas á) la sauce” is zo mogelijk nog opzwepender. Hier wel veel ratelende traditionele percussie. Het lijkt de moderne variant van de Kameroense ”bikutsi’, het gedeelte van een traditionele ceremonie waarbij de vrouwen het ‘roer’ overnamen en begeleid door balafon commentaar leverden op actuele zaken vooral van seksuele aard, waarbij bewegingen werden gedanst die men in sommige kringen als obsceen en schokkend ervoer. Ook Reniss’ tekst, voor zover ik het kan volgen,  lijkt weinig aan de verbeelding over te laten.

Enfin, om nog even terug te komen op die testjes: probeer de test geografie van Afrika voor de lol zelf eens. Oef. Dat valt tegen nietwaar?

Lees meer over Afrikaanse muziek in Metha’s muziek

 

Volgende Post

Vorige Post

Laat een reactie achter

© 2020 De Kunst

Thema door Anders Norén